Varumärket Modulenthus eller Modulent
Småhus, radhus, kedjehus mm har tillverkats under detta varumärke i fabrik i Hässleholm från slutet på 1960-talet fram till och med 2011 då fabriken stängdes.
Ett kännetecken för Modulenthusen har varit att husen har haft mycket god design och väl genomtänkt planlösning. Samtliga hus har tillverkats i fabrik och levererats färdiginredda till byggplats i volymelement.
Under 2000-talet har även Hjältevadshus ingått i koncernen och idag är det endast detta varumärke som fortfarande tillverkas.
Hustyp kan betecknas dels med ett namn som ofta var ett ortsval t.ex. Fagerhult eller Dalby. Varje hustyp hade också en beteckning med bokstav samt nummer t.ex. G16 eller G34. Dessa beteckningar kan oftast återfinnas på huvudritningar eller tillverkningsritningar.
Projektnummer anger det försäljniingsnummer som huset är sålt med. Oftast består det av 2 siffror - 3 eller fyra siffror. T.ex. 06-1085. Detta nummer kan oftast återfinnas på huvudritning eller i kontraktshandlingar. Kolla även på gruppschema i elmätarskåp.
Ordernummer är ett nummer som användes för tillverkningen och talar om bl.a. vilken tillverkningslinje som huset sattes samman på. Det kunde då se ut som exempel 3-556 för första siffran stod för tillverkningslinje och efterföljande siffror var löpanden för den linjen. Detta nummer kan återfinnas i fasadmätarskåp eller elcentral. Har man kvar en tillverkninsorder så har denna också detta nummer.
Fastighetsbeteckning är den beteckning som kommunen använt för att beteckna din fastighet. Detta begrepp ger tyvärr inte någon vägledning när du vill ställa någon supportfråga.
Tillverkning i volymelement innebär att större delen av bostadsytan tillverkas och inreds färdiga i fabrik. Oftast har det varit bottenvåningen som görs klar i fabrik men vissa hustyper har även haft fabrikstillverkade övervåningar. Volymelementen kan har storlekar upp till 4,2 x 13 m och levereras till byggplats med lastbil. Montage görs med mobilkran. En stor fördel med denna byggmetod är snabbt uppförande på byggplats och snabb inflyttning. Hög kontroll över byggprocessen samt att man eliminerar fuktskador från dåligt väder.
Bärande väggar och hur förändringar kan utföras i ett Modulenthus
Den vanligaste hustypen består av två volymer i bottenvåningen och bärande väggar är då långsideytterväggar samt hjärtväggen (mittväggen) i huset. Oftast kan man utföra öppningar upp till ca. 1,8-2 m i dessa väggar utan speciella förstärkningsåtgärder. Det förekommer dock många varianter på konstruktionslösningar och indelning av volymelement och mitt råd är att alltid kontrollera nogrannare innan åtgärd utförs. I en del fall måste man lägga in avväxlande balk för att inte bjälklag skall bli instabilt.
Med min långa kunskap om Modulenthusens konstruktionslösningar kan jag oftast snabbt ge dig råd och instruktioner om hur du bör gå tillväga när ni skall renovera och förändra i ert hus. En enkel kontroll där du skickar en mailfråga och som kan besvaras med en mindre arbetsinsats kostar inte mer än 300 kr inkl. moms. Beroende på omfattningen kan priset öka men det är åndå en låg kostnad för att bygga på ett säkrare sätt.
Uppvärmning:
Elpannor och värmepumpar har oftast inte högre ålder än 25-35 år. Många med äldre hus står därför i begrepp att byta utrustning och har man t.ex. en elpanna så är det sannolikt lämpligt att ersätta den med värmepump. Det som är smidigast i det läget är byte till en luft-vatten värmepump där man oftast relativt enkelt kan ändra ventilationssystemet så att det ansluts till den nya utrustningen. Jag bistår gärna med råd och instruktioner för hur man går tillväga vid bytet. Det är inte alltid så att en VVS-installatör är tillräckligt insatt i den aktuella lösningen och därmed kan utföra en installation på korrekt sätt för ert hus.
Ventilation allmänt:
De flesta Modulenthus efter 1975 är utformade med mekansk frånluftsventilation. Frånluftsdon är justerade och inställda för den ventilationsvolym som normen anger och för att du skall ha en väl fungerande ventilation så behövs underhåll av kanaldragning. Kanalerna sätts igen med åren av smuts och damm. Lämpligt är att minst vart 20:e år (helst var 10:e) utföra en rensning av kanaler. Detta kan oftast utföras av skorstensfejare eller en ventilationsfirma (kostnad ca. 1500-2000 efter 30%Rut). Har man inte ändrat eller skruvat på ventilerna så behöver ingen ny justering göras men om man ändrar på kanaldragning eller byter ventiler så bör man anlita ovanst. företag för att utföra en ventilationsmätning och justering. Skriften nedan för köksventialtion beskriver även lite mer ingående ventilationsystem i Modulenthus.
Köksventilation:
De flesta Modulenthus mellan 1975 och 1984 utfördes med takfläkt och en kökskåpa över spisen. Om man har kvar denna kökskåpa idag så är den sannolikt i dåligt skick och behöver bytas ut. Då är det viktigt att den byts på korrekt sätt så att den övriga ventilationen i huset inte försämras eller stängs. Det finns idag ett par olika fabrikat av fläktar som kan användas vid detta byte. Samtliga har den gemensamma beteckningen "Alliance". Om du står i begrepp att byta eller reparera köksfläkt och takfläkt så har jag tagit fram en liten skrift som hjälper dig vid denna åtgärd. Du kan rekvirera den från mig för priset 300 kr inkl. moms.
Tak:
Många upplever att takpannorna börjar bli fula och mossbelagda och vill kanske byta ut dessa mot nya pannor. Åsikterna om hur länge en takpanna håller varierar och speciellt de granulerade pannorna från 70 och 80-talet kan vara svåra att hålla rena. Det finns i marknaden en del olika medel att spruta på och efter ett år så skall taket vara renare. Jag kan i dagsläget inte rekommendera någon produkt som är speciellt bra men återkommer efter egen test. Sannolikt får man inte tillbaks den gamla ytan på pannan.
Min uppfattning är de dubbelfalsade betongtakpannor som lagts från 70-talet och framåt bör hålla i 40-50 år. Dock måste man vara vaksam på skadade eller ev. spruckna pannor då dessa måste bytas snarast möjligt. Takläggare rekommenderar ofta byte efter 30 år men det är ju också deras levebröd och variation kan förekomma. Tak med mycket mossa och beläggning kan ev. behöva bytas efter denna tid då tätheten blir sämre.
I samband med byte av takpannor får man ofta rekommendationen att även byta läkt och underlagstak. Underlagstaken från Modulent bestod oftast av antingen träfiberskiva eller armerad plastfolie. Om tak och läkt inte uppvisar någon röta eller fuktskada så är min uppfattning att de bör klara minst 50 år och kanske betydligt mer. Om man byter takpannor efter 40-50 år så bör man kanske överväga åtgärd för underlagstaket. Ofta rekommenderar takfirmor att byta till råspont och papp men detta kan vara en katastrofalt dålig lösning, speciellt om den görs på fel sätt och i en fullisolerad konstruktion som många Modulenthus har. Alla takfirmor har kanske inte tillräcklig kunskap om hur en fullisolerad konstruktion fungerar.
Instruktion finns framme med förslag till lämpliga lösningar och tillvägagångssätt men täcker kanske inte just ditt takalternativ. Vid beställning kompletterar jag i så fall för aktuellt alternativ.Lämpligt att ta del av när du står i begrepp att byta takpannor och ev. underlagstak.
Kostnaden för denna blir 300 kr inkl. moms. Hör av dig om du är intresserad!
Denna lista fylls på efterhand!